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Re: Request for Informal Advisory Opinion
 

You have requested the opinion of the Ohio State Bar Association Committee on Legal Ethics and

Professional Conduct on the following issue: May lawyers use the title "Advanced Collaborative

Practitioner" in marketing their family-law practices?

"Advanced Collaborative Practitioner" is a designation granted to certain members by an

organization that promotes "collaborative divorce." The members must meet a series of training

benchmarks in order to earn the designation. The organization, however, is not certified by the

Supreme Court's Commission on Certification of Attorneys as Specialists.

The Committee concludes that under these circumstances, the Ohio Rules of Professional

Conduct prohibit lawyers from using the title "Advanced Collaborative Practitioner" in marketing

their practices. However, if truthful, lawyers may indicate their membership in the organization that

promotes "collaborative divorce."(fn1)

Background:

You have described collaborative divorce as a non-adversarial dispute resolution process in which

an inter-disciplinary team of lawyers, financial professionals and/or mental health professionals

helps couples to terminate their marriages. A key feature of the collaborative divorce process is an

agreement under which the lawyer for each party must withdraw from representation in the event

that the non-adversarial process breaks down and litigation results.

In the context of your question, the professionals who participate in this alternative dispute-

resolution process are members of an Ohio organization that was formed in 1998 to promote a

collaborative approach to divorce and to help couples seeking a collaborative divorce find

practitioners who can assist them ("Organization").

With respect to lawyers, membership in the Organization is open only to those who: a) have had

significant involvement for at least three years in the resolution of family-law disputes; and b)

complete certain specified courses, comprising approximately 36 hours of training. Lawyers who

voluntarily complete an additional 12 hours of advanced training are eligible to apply to the

organization for authorization to use the title of "Advanced Collaborative Practitioner" on their

website listings, electronic communications and office stationery for the succeeding 24 months.

The Organization's authorization to use the title is renewable every 24 months upon completion of

an additional 12 hours of voluntary training during each renewal period.

Applicable Rules of Professional Conduct:

Your request for an opinion requires consideration of the following rules of the Ohio Rules of

Professional Conduct ("ORPC" or "Rules"): 7.1 (lawyer shall not make or use a false, misleading



or non-verifiable communication about the lawyer's services).7.4(e) (lawyer shall not state or imply

that the lawyer is a specialist in a particular field of law unless certain conditions apply).

Opinion:

Rule 7.4(e) of the ORPC provides that "A lawyer shall not state or imply that a lawyer is a

specialist in a particular field of law, unless both of the following apply: (1) the lawyer has been

certified as a specialist by an organization approved by the Supreme Court Commission on

Certification of Attorneys as Specialists; [and] 2) the name of the certifying organization is clearly

identified in the communication."

The Supreme Court established the Commission on Certification of Attorneys as Specialists

("CCAS") under Rule XIV of the Rules for the Governance of the Bar ("Gov. Bar R.") in order (1) to

identify the areas of law that constitute fields of specialty and (2) to set minimum standards for the

certification of lawyers as specialists.

Under Gov. Bar R. XIV, the CCAS (on petition or on its own motion) can recommend to the

Supreme Court the fields of law that practitioners may designate as fields of "specialization." Then,

the CCAS must approve agencies that are in turn qualified to certify lawyers as specialists in those

particular fields. The field of "Family Relations Law" is one of the 15 fields of law that the Supreme

Court has approved as specialty areas to date.(fn2) The Supreme Court has not approved a

specialty designation for "collaborative legal practice" or "collaborative divorce practice."

The CCAS has also to date approved four agencies that are qualified to certify lawyers as

specialists: the Ohio State Bar Association, the National Board of Trial Advocacy, the National

Elder Law Foundation and the American Board of Certification. These four agencies administer

certification programs in a total of 17 specialties. (fn3)

All communications regarding a lawyer's services must comply with Rule T.l's requirement of

truthfulness. See ORPC 7.1 cmt. [1] ("Whatever means are used to make known a lawyer's

services, statements about them must be truthful."). Under the circumstances outlined above,

lawyers who are members of the Organization, and who meet the benchmarks that the

Organization sets, are entitled by the Organization to apply the term "Advanced Collaborative

Practitioner" to themselves.

However, because the title "Advanced Collaborative Practitioner" implies that the lawyer is a

specialist in a particular field of law (collaborative divorce), its use must not only be truthful under

Rule 7.1 - it must also comply with Rule 7.4(e).

Certification of a lawyer as a specialist in a defined area "signifies that an objective entity has

recognized an advanced degree of knowledge and experience in the specialty area greater than is

suggested by general licensure to practice law." ORPC 7.4 cmt. [3]. Here, the Organization is an

objective entity that provides the opportunity for certain of its members to obtain advanced

knowledge of a specific dispute resolution technique as applied to the domestic relations area. The

benchmarks that the Organization sets require the acquisition of both advanced knowledge and

advanced experience in order to earn the title of "Advanced Collaborative Practitioner," which the

lawyer member is only then entitled to use in order to market the lawyer's practice through the

lawyer's website, electronic communications and office stationery. The use of the term "Advanced

Collaborative Practitioner" is thus intended to and does imply that the lawyer is a specialist in the



area of collaborative divorce.

However, "collaborative divorce" is not one of the 15 fields of law that the Supreme Court has

approved as specialty areas on recommendation of the CCAS; nor has the CCAS designated the

Organization as one qualified to certify lawyers as specialists. Thus, using the term "Advanced

Collaborative Practitioner" would not comport with the requirements of Rule 7.4.

On the other hand, the Ohio Rules of Professional Conduct do not bar truthful and non-misleading

descriptions of a lawyer's membership in organizations or the lawyer's education, training or

achievements. ORPC 7.1 and cmts. [2], [3]. Therefore, truthful communication of the fact that a

lawyer is a member of the Organization, without using the term "Advanced Collaborative

Practitioner" or otherwise implying specialization, is not proscribed.(fn4)

In reaching this conclusion, we note that only two Ohio authorities have provided guidance on

what conduct or statements would "imply" that a lawyer is a specialist. First, in 1987, the Board of

Commissioners on Grievances and Discipline ("Board") opined under the former Code of

Professional Responsibility that a lawyer could not indicate on his stationery that he had been

certified as a Civil Trial Advocate by the National Board of Trial Advocacy, because such conduct

would be "implicitly a statement of specialization." Oh. Adv. Op. 87-039 (Ohio Bd. Comm. on

Griev. & Discp. Dec. 18, 1987). Today, however, the same conduct would be permitted under Rule

7.4(e), as the National Board of Trial Advocacy has been approved to certify that same specialty in

Ohio. Second, in 1992, the Board held that a legal advertisement in a trade magazine for farmers,

stating that "being a farmer of over 20 years experience, I understand farmers and ... their

problems," did not impermissibly imply specialization in farm law. Such conduct, however, is not

analogous to that under consideration here - using a title endorsed by an organization in order to

promote the lawyer's advanced qualifications in a particular legal area.

Other Ohio opinions under the analogous Disciplinary Rule of the former Code of Professional

Responsibility are likewise not instructive, because they considered the conduct of lawyers who

expressly stated that they were "specialists." See Office of Disciplinary Counsel v. Furth, 93 Ohio

St. 3d 173, 2001-Ohio-1308, 754 N.E.2d 219, 223, 229 (2001) (lawyer's statement to public

defender and to father of juvenile client that lawyer "specialized" in juvenile law violated former DR

2-105(A) [holding self out publically as specialist] and former DR 1-102(A)(6) [conduct adversely

reflecting on fitness to practice]); Trumbull Cty. Bar Ass'n v. Joseph, 58 Ohio St. 3d 258, 569

N.E.2d 883 (1991) (statement in telephone book advertisement that lawyer "specialized" in field of

medical malpractice violated DR 2-105(A)(5), as it was not based on formal recognition from

certified agency or even on experience).

Several ethics committees in other states have considered conflict issues and other issues arising

in connection with collaborative law practice; but apparently none has opined on the issue we

consider here. See Ken. Eth. Op. KBA E-425 (Ken. Bar Ass'n June 2005) (lawyers engaging in

collaborative-type resolution process are bound by the Rules of Professional Conduct and cannot

circumvent those rules through the collaborative agreement; in communicating with public

regarding a collaborative law organization or its members, advertising and solicitation rules apply,

although Bar Ethics Committee unable to speculate as to the type of communications that might

be contemplated); Md. Eth. Dkt. 2004-23 (Md. St. Bar Ass'n Comm. on Ethics [no date]) (attorneys



practicing primarily in family law area, wishing to form "collaborative dispute resolution non-profit

organization" including mental health professionals and investment advisers raise multiple ethics

issues, including under advertising and solicitation rules; "The closer the lawyers in the

organization come to participation in an organization which is truly a marketing entity, the more

likely issues of concern arise under the Rules of Professional Conduct.").

Conclusion :

Although directly applicable guidance is lacking, it seems clear nonetheless that the purpose and

effect of using the title "Advanced Collaborative Practitioner" is to imply that some entity has

recognized the lawyer's advanced knowledge and experience in a specialty area, within the scope

of Rule 7.4(e). Because collaborative divorce is not a recognized specialty designation in Ohio,

and because the Organization is not one that is approved for certifying lawyers as specialists, we

advise that the use of the title "Advanced Collaborative Practitioner" does not comply with Rule

7.4. However, if truthful, a lawyer may indicate in brochures and on the lawyer's website, for

example, that the lawyer is a member of the Organization.

Sincerely,

Legal Ethics and Professional Conduct Committee

OHIO STATE BAR ASSOCIATION

Note: Advisory Opinions of the Ohio State Bar Association Legal Ethics and Professional

Conduct Committee are informal, non-binding opinions in response to prospective or

hypothetical questions regarding the application of the Supreme Court Rules for the

Government of the Judiciary, the Rules of Professional Conduct, the Code of Judicial

Conduct, and the Attorney's Oath of Office.
 

____________________ 

Footnotes:
 

1. You have not asked, and the Committee is not considering, whether the practice of collaborative

law implicates other issues under the Ohio Rules of Professional Conduct. See, e.g., ABA Comm.

on Ethics & Prof 1 Resp., Formal Op. 07-447 (Aug. 9, 2007) (lawyer may represent client in

collaborative law process as a form of limited-scope representation and is bound by rules of

professional conduct, including duties of competence and diligence).

2. See http/www.supremecourt. ohio/gov/Boards/certiflcation/fctw/attyspecfaq.pdf.

3. The Ohio State Bar Association administers certification programs in: Administrative Agency

Law; Appellate Law; Business, Commercial and Industrial Real Property Law; Estate Planning;

Family Relations Law; Federal Taxation Law; Labor and Employment Law; Ohio Workers'

Compensation Law; Residential Real Property Law; and Trust and Probate Law. The National

Board of Trial Advocacy administers certification programs in: Civil Law Trial Advocacy, Criminal

Law Trial Advocacy; and Family Law Trial Advocacy. The National Elder Law administers a

certification program in Elder Law. The American Board of Certification administers certification

programs in: Business Bankruptcy Law; Consumer Bankruptcy Law; and Creditor's Rights Law.

See http/www. supremecourt. ohio/gov/Boards/certification/faw/attyspecfaq.pdf.

The CCAS has adopted procedures for approving agencies that are qualified to certify lawyers as



specialists. See http://www.supremecourt.ohio.gov/Boards/certification/ccas _standards.pdf.

4. We recognize that some commentators have cited the tension between the First Amendment

right to disseminate accurate factual information about legal services and the state's ability to

regulate the manner in which lawyers hold themselves out as "specialists." See generally, R.

Rotunda & J. Dzienkowski, Lawyer's Deskbook on Professional Responsibility § 7.4-3 at 1235-38

(2012-13 ed.) (citing Pee/v. Attorney Reg. & Disc. Comm. of III., 496 U.S. 91 (1990), and

questioning whether a state may constitutionally restrict any accurate statement regarding a

lawyer's certification as a specialist).


